Sunday, May 31

Gaya Hidup

Gaya Hidup, Semasa

Garis Panduan Ibadah Di Masjid & Surau Telah Disediakan, Tunggu Arahan Kerajaan- Menteri Agama

KUALA LUMPUR, 4 Mei  — Pembukaan semula masjid dan surau bagi aktiviti agama akan dilakukan sekiranya kerajaan berpuas hati dengan garis panduan ibadah di masjid dan surau yang telah disiapkan Pejabat Menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM) (Hal Ehwal Agama). Menteri Hal Ehwal Agama Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri berkata garis panduan itu disediakan oleh Unit Penyelidikan Ilmiah JPM (Hal Ehwal Agama) dan Bahagian Penyelidikan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM). “Pelaksanaan garis panduan tersebut tertakluk kepada arahan kerajaan dari semasa ke semasa serta kebenaran daripada KKM (Kementerian Kesihatan Malaysia) dan MKN (Majlis Keselamatan Negara),” katanya.Zulkifli berkata garis panduan itu juga telah dibentangkan dalam Mesyuarat Khas Jawata
Gaya Hidup, Utama

Taska Dibenar Beroperasi, Ini SOP Yang Perlu Dipatuhi

Selaras dengan pengumuman oleh YAB Perdana Menteri pada 1 Mei 2020 berkaitan kebenaran bagi sektor awam untuk mula beroperasi mulai 4 Mei 2020, adalah dimaklumkan bahawa Taska akan terus beroperasi sepertimana pelaksanaan dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) terdahulu untuk tempoh PKP Fasa 4 ini yang bermula pada 29 April 2020 hingga 12 Mei 2020. Pihak pengurusan taska perlu mematuhi beberapa prosedur ketat seperti yang dimaklumkan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN) bagi menangani penularan Covid-19 dalam kalangan kanak-kanak. Menurut garis panduan yang telah dimaklumkan, pengusaha dan kakitangan taska perlu disahkan bebas Covid-19 manakala premis haruslah dibersihkan dan dinyah kuman sebelum premis mula beroperasi. Dibawah adalah beberapa prosedur yang perlu pihak Taska patuhi...
Gaya Hidup

Isteri Anak Sambut Ulangtahun, Abah Bawak Surat Diberhentikan Kerja

Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) telah menyebakan perubahan 360 darjah bagi meneruskan kelangsungan hidup buat seluruh rakyat Malaysia akibat wabak Covid-19. Kebanyakan syarikat telah menggunakan inisiatif work from home (bekerja dari rumah) bagi mengekang penularan Covid-19. Namun, ada juga pekerja yang berdepan tempoh sukar sehingga ada syarikatterpaksa memotong pembayaran gaji, malah ada yang mendakwa diberhentikan khidmat secara serta-merta. Terbaru, menerusi sebuah perkongsian oleh Fedtri Yahya. Beliau membicarakan tentang rintihan seorang lelaki yang baharu saja diberhentikan kerja ekoran wabak yang menular kini. View this post on Instagram  . Hari jadi sepatutnya bermakna, tetapi diuji berita merana . Ditamatkan kerja umpama taufan, tak ku...
Gaya Hidup, Semasa

Pelajar Kongsi Tips Masuk Universiti Terkenal Antarabangsa

Mengharungi kehidupan dalam era penuh serba mencabar ini menuntut kita untuk menjadikan ilmu pengetahuan sebagai bekalan hidup. Ungkapan ‘tuntutlah ilmu sehingga ke negeri China’ juga menggambarkan kepentingan ilmu walau terpaksa merentas ke seberang laut. Menerusi Tweet seorang lelaki, Aqil Azme menceritakan perjalanannya diterima masuk ke universiti terkemuka dunia boleh dijadikan inspirasi anak muda.How I got into top universities: Here are some tips that I find invaluable as a student. Perhaps someone else might find them useful too inshāAllāh (takde niat nak flex, cuma nak tengok orang lain berjaya) https://t.co/HHiVGerKUl — ‘aqīl (@aqilazme) April 28, 2020 Bagaimana saya masuk ke universiti terkemuka: Berikut adalah beberapa tips yang saya anggap tidak ternilai sebagai seorang pela
Gaya Hidup, Kesihatan, Semasa

PKPB: Kita Belum ‘Merdeka’, Kita Belum ‘Raya’

Selepas 47 hari rakyat Malaysia ’terkurung’, hari ini hari pertama Perintah Pergerakan Kawalan (PKP) yang dikuatkuasakan kerajaan bagi membendung penularan COVID-19 dilonggarkan kepada Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB). Apa yang longgar? Antara lain, Jakel kini boleh beroperasi, begitu juga pusat membeli belah lain. Restoran ‘Mamak’ yang dirindui juga sudah boleh dikunjungi dan orang ramai boleh menjamu selera di premis-premis kedai makan,  manakala kenderaan persendirian kini boleh dinaiki empat orang. Namun, perlu diingat PKP ini hanyalah dilonggarkan dan tarikh tamat sebenar perintah ini yang kini masuk fasa keempat adalah pada 12 Mei ini.Malah, Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah dalam sidang medianya semalam menegaskan persepsi yang mengangg
Gaya Hidup, Semasa

Hari Pertama PKPB, Gambar Dipercayai Poster Penjarakan Sosial RapidKL Dikoyak

Hari pertama Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB), Rapid KL memuat naik satu perkongsian di facebook dan meminta kerjasama orang ramai supaya bekerjasama dan tidak mengoyakkan poster yang dipasang pihaknya. Menurut perkongsian RapidKL, satu kertas dipercayai poster untuk mengingatkan para penumpang tentang penjarakan sosial telah dirosakkan dan ditinggalkan di tempat duduk. “Poster itu di situ ada sebabnya. Dan sebabnya adalah untuk keselamatan. Tolong bekerjasama dengan kami. Tolong jangan koyak. Kita dalam krisis ini bersama. “Jadilah rakyat Malaysia yang bertanggungjawab. Patuhi SOP yang telah ditetapkan. Kita… jaga kita,” tulis laman itu. RapidKL turut mengetag Kementerian Pengangkutan pada kiriman berkenaan disertai tanda pagar #KitaMestiMenang. Sebelum ini, kerajaan mengumumk
Gaya Hidup, Pilihan, Selera

Ini Suami Isteri Kena Belajar, 17 Tips Memasak Yang Mungkin Korang Tak Pernah Tahu

Bagi kaum wanita semestinya selalu memasak untuk keluarga tambah-tambah lagi bila sudah berumah tangga. Pasti pelbagai tips dan petua dijadikan rujukan untuk memudahkan urusan memasak mereka. Petua dapur ini sangat penting untuk sang isteri kerana mereka kaan menyediakan masakan yang sedap-sedap belaka untuk si suami dan anak-anak. Rasanya tidak salah kalau si suami juga belajar petua dapur yang dikongsikan oleh seorang tukang masak di laman Facebooknya, Ayue Jalal tentang 17 tips di dapur yang mungkin berguna untuk korang semua. 1. Nak kupas bawang merah untuk elak pedih mata: rendam bawang dalam air garam 5-10 min lepas tu dah boleh membawang tanpa rasa sedih 2. Nak elak ikan goreng melekat kat kuali; panaskan minyak goreng 2,3 keping asam keping then baru goreng ikan like a boss tak pay...
Wanita Ini Kongsi 5 Petua Mudah Lembutkan Daging, No. 4 Jarang Orang Buat
Gaya Hidup, Selera

Wanita Ini Kongsi 5 Petua Mudah Lembutkan Daging, No. 4 Jarang Orang Buat

Sepanjang bulan Ramadan ini pasti ibu-ibu mempunyai banya idea untuk masak juadah berbuka kan? Antaranya masakan yang berasaskan daging tetapi risau jika daging yang tidak masak dengan sempurna dan cara yang tidak betul membuatkan daging menjadi liat. Untuk menjadikan juada tersebut sedap, korang mesti nakkan daging yang mudah dikunyah dan kembut untuk dimakan. Jadi, hari ini SK ingin berkongsi daripada perkongsian seorang wanita di laman Facebooknya mengenai 5 petua mudah untuk korang praktikkan ketika memasak juadah yang berasaskan daging supaya tidak liat ketika masak. Tips ni saya dapat dari orang dulu-dulu. Sebab saya dengar ramai juga yang sakit kepala nak lembutkan daging. Ada juga chef yang bagi petua.Ada yang guna no 1 tak jadi, dia guna no 2. Ikut mana yang kita selesa ye....
Gaya Hidup

Netizen Bengang, Video Tular Wanita Ini Seperti Mempersendakan Penumpang MH370

Tular satu video di lama Twitter seolah-olah seperti mempersendakan kehilangan pesawat Malysia Airlines, penerbangan MH370 daripada imbasan radar semasa dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Beijing, China. Difahamkan melalui video tersebut, seorang individu yang menggunakan aplikasi berlatarbelakangkan di dalam laut seolah-olah sedang mencari sesuatu dan menganggap ia seperti lucu. Pada babak pertama video tersebut dia seolah-seolah sedang mengemop di dasar laut dan babak seterusnya dia meletakkan kapsyen ” The People on Malaysia Airline Flight 370 just chillin.”Namun, apa yang dikesali ada segelintir yang mengaku diri mereka orang Malaysia juga seperti menyokong tindakan individu di dalam video ini.Ada sesetengah individu yang komen pada video tersebut dan mengatakan ini bukanlah s
Gaya Hidup

Pernah Disindir Dalam Kelas Tak Pandai Baca Al-Quran, Gadis Gigih Belajar Hingga Berjaya Khatam 2 Kali

Tidak semua mendapat nikmat yang sangat berharga ini sewaktu di bulan puasa. Ada hikmah di sebalik Perintah Kawalan Pergerakan ini di mana rata-rata umat Islam dapat meluangkan masa yang lebih banyak membaca al-Quran dan menanam azam di dlaam hati untuk khatam di bulan yang mulia ini. Al-quran adalah satu panduan dalam Islam untuk umatnya. Manfaat membaca al-Quran sangatlah banyak dan menjadi satu motivasi kepada diri seseorang. Seperti kisah yang dikongsikan oleh seorang gadis di laman Twitternya, Nurkhdjnblah di mana mengatakan bahawa semasa kecil dia sering disindir rakan sebaya kerana tidak pandai membaca al-Quran. Ikuti kisah ini dan semoga ia menjadi satu pengajaran dan teladan untuk kita semua. Teringat waktu sekolah rendah dulu. Waktu kena baca surah ramai-ramai dalam kelas, ustaz ...