Sunday, May 31

Kecantikan

Gaya Hidup, Kecantikan, Kesihatan

Kisah Ibu Hamil Guna Produk Kosmetik Mungkin Ada Merkuri Hingga Ganggu Bayi Dalam Kandungan

Tidak boleh dinafikan bahawa produk kosmetik merupakan ‘sahabat’ bagi para wanita. Ianya dihadirkan dalam pelbagai bentuk untuk pelbagai kegunaan antaranya krim pemutih, pelembap, pencuci muka dan banyak lagi. Malah, penggunaan merkuri larangan di dalam bahan kosmetik itu mampu mengancam kesihatan termasuk meningkatkan risiko kepada diri pengguna dan ada juga sesetengah produk kosmetik mengandungi merkuri yang mengganggu perkembangan sistem saraf bayi dalam kandungan dan ibu. Jadi, perkongsian kali ini dikongsikan oleh seorang ahli perubatan tentang pengalaman pesakitnya menggunakan kosmetik larangan tersebut mengakibatkan masalah berlaku kepada kandungannya dan bayi yang telah lahir. Kisah Ramadhan. Di bilik ultrasound, menjadi norma untuk saya tanya pesakit, kandungan sekaran...
Gaya Hidup, Kecantikan

Permaisuri Agong Titip Doa Buat Puteri Jihan Sempena Hari Keputeraannya

Sempena hari keputeraan puteri bongsu Yang Dipertuan Agong, Tengku Puteri Jihan Azizah ‘Athiyatullah Al-Sultan Abdullah, ramai yang memberi ucapan dan mendoakan kesejahteraan Puteri Jihan. Tidak lepaskan peluang, Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah Binti Almarhum AlMutawakkil Alallah Sultan Iskandar Al-Haj turut mengucapkan Hari Lahir kepada anakandanya. Bukan itu sahaja, baginda juga titip doa buat puterinya untuk sentiasa kekal cantik dan menjadi anak yang sentiasa memberi sokongan untuknya. “Happy 18th birthday to my baby Jihan …”Semoga Allah SWT tetapkan iman, murahkan rezeki, kurniakan taufik dan hidayah, tunjukkan ke jalan yang benar, diberi kesihatan dan kebahagiaan, sentiasa di rahmati Allah SWT.. ditemukan dengan jodoh yan
Gaya Hidup, Kecantikan, Kesihatan

Tak Minum Air Manis Langsung, Gadis Hilang Berat Badan 10kg Ketika Bulan Ramadan Tahun Lepas

Memandangkan bulan Ramadan tahun ini masih lagi dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), ia tidak menghalang untuk seseorang tampil bergaya di pagi raya Aidilfitri bersama keluarga tercinta. Ramai yang mengimpikan untuk memilik tubuh badan yang ideal dan menarik. Jadi, mereka tidak lepaskan peluang untuk mula menjaga makan pada bulan Ramadan ini. Ada juga yang masih tercari-cari cara yang sesuai untuk mereka mulakan strategi diet ini. Jangan risau, wanita ini telah berkongsi di laman Facebooknya dengan menunjukkan cara pemakanan yang sesuai sepanjang menjalani ibadah puasa. Menurut Wani Mustafa, dia telah menurunkan berat badan sehingga 10 kg sepanjang bulan Ramadan. Tips Diet di Bulan Ramadhan: Wani berjaya turunkan berat 10kg tahun lepas dan tahun ni wani nak turunkan lagi 4kg. Ra...
Kecantikan, Semasa, Utama

131 Individu Jalani Kuarantin Wajib Lepas Pulang Dari Luar Negara Disahkan Positif Covid-19 Setakat Ini

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, memaklumkan bahawa seramai 131 rakyat Malaysia yang baru pulang daripada luar negara dan dikuarantin secara wajib disahkan positif Covid-19. “Saya ingin memaklumkan bahawa sehingga kini terdapat seramai 131 individu yang pulang dari luar negara yang dikuarantin secara wajib telah disahkan positif COVID-19. Menerusi sidang media perkembangan terkini berkenaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dilakukan sebentar tadi, beliau menyatakan bahawa langkah kerajaan mewajibkan rakyat Malaysia yang baru pulang daripada luar negara dikuarantin  adalah satu langkah pencegahan yang tepat.– Tindakan mewajibkan individu yang pulang dari luar negara menjalani kuarantin berjaya membendung penularan COVID-19 & mengek
Fesyen, Gaya Hidup, Kecantikan, Kesihatan, Pilihan, Semasa, Utama

Letak ‘Booking’ Serendah RM55, Pemaju Buat Tawaran ‘Gila’ Rumah Moden Eksklusif Suasana ‘Rimba’

Dah hidup kat bandar ni, bukan senang nak dapat suasana ‘kehijauan’ yang pastinya dapat memberi ketenangan kepada seseorang. Ye lahh kan penuh dengan bangunan mencakar langit di sekeliling kota. Pun begitu, keinginan tersebut nampaknya boleh direalisasikan menerusi satu projek perumahan yang dibina dengan landskap kehijauan yang pastinya dapat memukau pandangan seseorang. Itulah yang ditawarkan oleh Ryan & Miho di Petaling Jaya Seksyen 13 di mana kawasan perumahan yang didirikan dihiasi dengan landskap menghijau. Green Building Index (Gold) Dengan rekaan Green Building Index(GBI) (Gold), projek perumahan ini diyakini dapat memberikan keselesaan dan ketenangan kepada penduduk. Apa tidaknya, dengan landskap sekeliling yang dipenuhi dengan tumbuhan hijau, penduduk dapat menikm...
Gaya Hidup, Kecantikan, Pilihan

“Main Tonyoh-Tonyoh Je,” Gadis Kongsi Cara Pakai ‘Skincare’ Yang Betul

Penjagaan kulit muka sememangnya sangat penting bagi wanita. Dengan lambakan produk kecantikan yang ada di pasaran, mereka boleh mencuba dan pakai pelbagai jenis produk yang dilihat sesuai dengan kulit masing-masing. Produk-produk penjagaan kulit kebiasaannya merangkumi pelbagai jenis seperti pencuci muka, toner, pelembap, serum dan sunblock atau sunscreen. Namun, para wanita juga tidak boleh sewenang-wenangnya memakai kesemua produk itu kerana ia akan memberi kesan kepada keberkesanan produk tersebut kepada kulit. Ketahui cara yang betul untuk  memakai produk penjagaan kulit yang telah dikongsikan oleh Ain di laman Twitter.Siapa kat sini main tonyoh-tonyoh je skincare kat muka? Before this I pun main suka hati je tampar tampar toner dan serum kat muka konon nak lagi absorb rupanya...
Ini Cara Mudah Nak Bersihkan Kotoran Degil Di Rumah, Hanya Guna Sabun Pelembut & Air Suam
Gaya Hidup, Kecantikan

Ini Cara Mudah Nak Bersihkan Kotoran Degil Di Rumah, Hanya Guna Sabun Pelembut & Air Suam

Pada musim Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pasti ibu-ibu ingin belajar satu trik baru yang menarik dan mudah didapati di rumah sahaja. Ya, tidak dinafikan bahawa ‘suri rumah’ sangat cekap mengendali kerja-kerja kebersihan rumahtangga. Kali ini SK ingin berkongsi tentang satu tips menggunakan sabun pelembut untuk mencuci kotoran debu dan habuk yang terkumpul di dalam rumah anda. Seorang suri rumah di Australia mendedahkan cara dia menggunakan sabun pelembut untuk bersihkan dinding rumahnya yang kotor. Ini bahan-bahanya;1/4 sabun pelembut 1 baldi air suamWanita ini mencampur bahan tersebut dan mencuci kotor yang melekat di dinding dan pintu rumahnya. Bukan sahaja berbau harum malah ia dapat mengurangkan kekotoran pada dinding tersebut. “Saya telah membaca banyak komen tentang
Hiburan, Kecantikan, Kesihatan, Pilihan, Semasa

(Video)“Setahun 8 Bulan Kami Menanti,” Bapa Kongsi Rakaman Ainul Keluarkan Suara

Perkongsian oleh ibu bapa Ainul Mardhiah yang menjadi ‘buah hati’ dalam kebanyakan rakyat Malaysia sering mendapat perhatian warganet. Apa tidaknya, dengan telatah dan gelagatnya yang comel membuatkan ramai orang suka melihatnya. Terbaru, bapa kepada adik Ainul yang bernama Ahmad Safiuddin menerusi halaman Facebook miliknya berkongsikan rakaman Ainul Mardhiah mengeluarkan suara. Setahun 8 bulan kami menanti dengar suara dari Ainul Mardhiah. Sejak dia lahir, kami tidak pernah dengar suaranya. Alhamdulillah, budak cerdik ni dah pandai tutup trachy sendiri and keluarkan suara. Begini lah suara Ainul Mardhiah yang saya yakin anda semua tidak pernah dengar suaranya.Menurutnya, sudah setahun lapan bulan mereka menanti untuk mendengarkan suara Ainul kerana sejak kelahiran bayi comel itu, mereka
Hilang 10kg Sepanjang 30 Hari PKP, Lelaki Ini Kongsi Cara Diet “Slow And Steady”
Gaya Hidup, Kecantikan, Kesihatan, Pilihan

Hilang 10kg Sepanjang 30 Hari PKP, Lelaki Ini Kongsi Cara Diet “Slow And Steady”

Bukan mudah untuk sesetengah orang yang sanggup turunkan berat badan untuk tampil berkeyakinan dalam kehidupan mereka. Ada juga yang bertubuh kecil tetapi cara makan ibarat tiada hari esok, namun badan mereka tetap kecil. Lain pula bila seseorang yang bertubuh besar sejak kecil, pasti akan terasa ‘struggle’ untuk turunkan berat badan. Bukannya mudah untuk seseorang itu hilangkan lemak yang sudah bertahun berada di dalam tubuh mereka. Katanya “sayang nak buang lemak-lemak yang telah lama terkumpul.” Tambah-tambah lagi sekarang dalam Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), sudah pasti ada masa untuk masak makanan kegemaran. Seorang pengguna Facebook, Harith Faisal kongsi rahsia turun berat badan sebnayak 10 kilogram dalam tempoh 30 hari PKP. Bukannya mudah dengan ‘dugaan’ isteri kerana setiap har
Gaya Hidup, Kecantikan, Pilihan

Rumah Banyak Sangat Semut? Ini Bancuhan Nak Halau Semut Dari Rumah Korang

Dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan ini, sudah pasti para ibu bertungkus lumus menyediakan juadah masakan yang istimewa untuk keluarga mereka. Tetapi, ada ‘tetamu yang tidak diundang’ hadir di dalam rumah dan menyebabkan tekanan setiap hari. Ya, ramai yang menghadapai masalah yang sama apabila ‘Cik Semut’ mula menawan rumah kita. Bukan seekor dua tapi segerombolan semut antaranya semut api dan semut hitam. Perkongsian daripada wanita ini di laman Facebooknya Yatie Eimra mengenai cara dan ramuan digunakan untuk menghapuskan semut yang sedang bermaharaja lela di dalam rumah. Stress kalau rumah banyak semut ni. Pantang ada minuman manis atau makanan tumpah, pasti berduyun datang. Ada anak kecik tahu la, ada je tumpah makanan die kat memane. Geram betul sebab sampai ke bekas susu anak pun