Friday, October 23

Selera

Gaya Hidup, Pilihan, Selera

Ini Suami Isteri Kena Belajar, 17 Tips Memasak Yang Mungkin Korang Tak Pernah Tahu

Bagi kaum wanita semestinya selalu memasak untuk keluarga tambah-tambah lagi bila sudah berumah tangga. Pasti pelbagai tips dan petua dijadikan rujukan untuk memudahkan urusan memasak mereka. Petua dapur ini sangat penting untuk sang isteri kerana mereka kaan menyediakan masakan yang sedap-sedap belaka untuk si suami dan anak-anak. Rasanya tidak salah kalau si suami juga belajar petua dapur yang dikongsikan oleh seorang tukang masak di laman Facebooknya, Ayue Jalal tentang 17 tips di dapur yang mungkin berguna untuk korang semua. 1. Nak kupas bawang merah untuk elak pedih mata: rendam bawang dalam air garam 5-10 min lepas tu dah boleh membawang tanpa rasa sedih 2. Nak elak ikan goreng melekat kat kuali; panaskan minyak goreng 2,3 keping asam keping then baru goreng ikan like a boss tak pay...
Selera, Semasa

Lebih 10k ‘Likes’, Ini Cara Mudah Nak Simpan Santan Kotak Kalau Tak Habis Pakai

Penggunaan santan kotak memang memdudahkan tugas apabila memasak. Tetapi, masalah timbul apabila ianya tidak tahan lama selepas dibuka. Selalunya, jika ada lebihan santan, mesti akan dibuang sahaja kerana sudah basi. Tetapi terdapat cara mudah bagi memstikan santan kotak yang dibeli oleh anda tahan lama. Meraih lebih 10k likes, perkongsian tips oleh Nelisa Sofea menerusi Group Facebook Masak Apa Hari Ni.. (MAHN), mungkin boleh dicuba oleh anda. Salam nak share cara simpan santan kotak. Pernah share sebelum ni. Nak share lagi sekali. Musim gaji ni kan hehe. Saya jenis beli santan kotak yang besar terus sebab lebih jimat. Setengah orang kalau beli santan kotak lepas bukak kalau tak pakai dalam masa 3 hari dah basi santan nya. Ok lepas ni boleh buat macam ni ya.. Bahan diperlukan: 1. Santan ...
Wanita Ini Kongsi 5 Petua Mudah Lembutkan Daging, No. 4 Jarang Orang Buat
Gaya Hidup, Selera

Wanita Ini Kongsi 5 Petua Mudah Lembutkan Daging, No. 4 Jarang Orang Buat

Sepanjang bulan Ramadan ini pasti ibu-ibu mempunyai banya idea untuk masak juadah berbuka kan? Antaranya masakan yang berasaskan daging tetapi risau jika daging yang tidak masak dengan sempurna dan cara yang tidak betul membuatkan daging menjadi liat. Untuk menjadikan juada tersebut sedap, korang mesti nakkan daging yang mudah dikunyah dan kembut untuk dimakan. Jadi, hari ini SK ingin berkongsi daripada perkongsian seorang wanita di laman Facebooknya mengenai 5 petua mudah untuk korang praktikkan ketika memasak juadah yang berasaskan daging supaya tidak liat ketika masak. Tips ni saya dapat dari orang dulu-dulu. Sebab saya dengar ramai juga yang sakit kepala nak lembutkan daging. Ada juga chef yang bagi petua.Ada yang guna no 1 tak jadi, dia guna no 2. Ikut mana yang kita selesa ye....
Selera, Semasa

Sedapnya Makan ‘Kulat’, Jom Baca Sains Sebalik Tempe

Sudahlah sedap, murah pula. Makanan berasaskan kacang soya ini amat lazat dimakan tidak kira jika dibuat lauk mahupun dijadikan kudapan. Disebabkan itu, ia sering diinovasi dan dimasukkan dalam pelbagai jenis masakan serta digubah menjadi makanan ringan seperti kerepek. Tahukah anda, apakah yang berlaku ketika proses penghasilan tempe? Bagaimana ia boleh berubah dari kacang soya kepada rupanya seperti yang kita lihat hari ini? Semua ini adalah atas ‘pertolongan’ kulat yang wujud dalam proses fermentasi. Untuk mengetahui lebih lanjut, jom kita baca perkongsian Ini Sains Beb mengenai sains di sebalik tempe. Tempe biasanya diperbuat dari kacang soya yang difermentasi oleh bakteria dan fungus. Tetapi ada juga sesetengah tempat menggunakan kacang kuda (chickpeas) atau kacang dal unt...
Fesyen, Gaya Hidup, Hiburan, Selera

“Ingat Jadi Model Baju Batik, Rupanya Model Kuih-Muih”, Foto Viral Curi Perhatian Menteri

Netizen Malaysia ini terkenal dengan perpaduannya di media sosial. Baik urusan menularkan (viral) cerita-cerita menarik, berhibur saling berkongsi ‘duka’  di group Masak Apa Tak Jadi Hari Ini Official, memberi ‘serangan gerila’ di media sosial antarabangsa  sehinggalah ‘membawang’, kadar kekreatifan netizen Malaysia memang tidak perlu disangkal lagi. Terbaharu, Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pula menjadi ‘mangsa’ gurauan para netizen. Setiap hari pada pukul 2 petang, Ismail akan bersiaran secara langsung di kaca televisyen bagi membentangkan laporan terkini mengenai Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di seluruh negara. Namun di sebalik keseriusan menyampaikan laporan, para netizen ‘sempat’ berje
Gaya Hidup, Selera

Roti Sardin Ala Pattaya, Hidangan Mudah Di Bulan Ramadhan

Umum tahu Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sudah mencecah ke Fasa 4. Hampir setiap hari kaum ibu kekeringan idea untuk menyediakan makanan harian lebih-lebih lagi pada bulan Ramadhan. Baru-baru ini, menerusi posting dari laman Facebook iaitu Bonda Nora, berkongsi resepi roti inti sardin ala pattaya yang menjadi perhatian warganet dengan cara yang cukup mudah dan amat menyelerakan. Roti Pattaya ini konsepnya seperti nasi goreng Pattaya, di mana nasinya dibungkus dengan telur. Cuma kali ini, rotinya dibungkus dengan telur. Lepas tu intinya diisi dekat dalam roti tu. Fuh, nampak sedap betul.Jom tengok cara buat Roti Pattaya.Bahan-bahannya:Inti sardin tin kecil Bawang besar *potong dadu Cabai hidup *potong kecil Air asam jawa Garam Masak sebentar dia atas api, kalau tak nak pun tak...
Selera, Semasa

Banyak Nama Satu Rupa, Ini Asal Usul ‘ABC’ Dari Seluruh Dunia Yang Ramai Tak Tahu

Siapa yang tidak kenal dengan Ais Batu Campur? Makanan yang lebih dikenali sebagai ABC ini cukup terkenal serta digemari seluruh rakyat Malaysia. ABC ini amat sesuai untuk dinikmati pada waktu siang lebih-lebih lagi apabila cuaca panas. Namun, tahukah kita tentang sejarah ais batu campur ini? Berdasarkan tweet oleh Puan Eleena M, beliau berkongsi tentang sejarah bermulanya ais batu campur. Bukan itu sahaja, dia turut berkongsi mengenai pelbagai jenis ais batu campur yang ada di seluruh dunia. Berikut ialah perkongsian Puan Eleena:SEJARAH AIR BATU CAMPUR (DAN PELBAGAI JENIS MANISAN AIS KEPAL SELURUH DUNIA) Air batu campur adalah nikmat yang paling digemari oleh orang ramai ketika musim panas. Di 🇵🇭 ada halo-halo, di 🇯🇵 ada kakigōri, di 🇮🇩 ada es teler, di 🇰🇷 ada patbingsu. Dari mana ia
Gaya Hidup, Kerjaya, Selera, Semasa

Lelaki Kongsi Kisah Rakan ‘Runner’ Ditahan Polis Gara-Gara Gula Donat Disangka Dadah

Sebagai seorang penghantar makanan, pasti kita berusaha memastikan setiap bungkusan makanan dapat dihantar terus kepada pelanggan tanpa sebarang halangan. Namun, nasib tidak baik didakwa menimpa salah seorang penghantar makanan yang ditahan polis disebabkan bungkusan makanan yang dihantarnya. Menerusi perkongsian oleh saudara Ray di laman Twitter, seorang penghantar makanan dipercayai telah ditahan polis hanya kerana satu bungkusan donut yang disangka dadah.Hahahah aduh buat pasal betullah orang yang jual donut packing gula macam tu . Tak pasal menggelupur orang yang delivery tu dengan polis . 😹 pic.twitter.com/ccaAVDxLpy — Ray (@HassrayMohamad) April 28, 2020Bungkusan tersebut dikatakan disalah anggap sebagai dadah kerana donut itu telah diasingkan bersama beberapa bungkusan gul
Gaya Hidup, Selera, Semasa

Cara Mudah Tanam Pokok Kesum, Hanya Guna Raga Dan Besen Sahaja

Bagi anda yang tinggal di bandar, pasti ada kalanya mengimpikan sedikit ruang untuk bercucuk tanam tumbuhan yang sering digunakan dalam masakan. Jadi kali ini, kami ingin kongsikan cara mudah untuk menanam pokok kesum tanpa menggunakan tanah, hanya menggunakan raga dan besen di rumah anda. Pokok kesum merupakan antara tumbuhan yang sering digunakan dalam masakan serta boleh ditanam di halaman rumah sahaja. Dengan menggunakan teknik keratan batang, tumbuhan ini mudah ditanam dengan bekalan air yang cukup. Antara tumbuhan lain yang sering ditanam di halaman rumah ialah daun pandan, serai, daun kari, daun sup dan daun bawang. Tanpa membuang masa, jom baca tips dan cara mudah tanam pokok kesum yang telah dikongsikan Mikka Medina di laman Facebook miliknya. “Faizul Ejoe ajar aku tanam. Di...
Pilihan, Selera, Semasa

Selepas 12 Tahun Penyelidikan, Indonesia Berjaya Hasilkan Durian Tak Berduri

Mesti ramai yang berfikir, “Sudah namanya durian, mestilah berduri. Rambutan, mestilah ‘berambut’.” Tapi tahu tak, sebenarnya ada durian yang tak berduri. Licin dan gondol. Sekumpulan penyelidik agrikultur di Indonesia telah mendedahkan kejayaan mereka menanam pokok yang mempunyai buah durian yang tidak berduri. Berbentuk seakan tembikai susu, durian ini mempunyai tekstur kulit yang ‘licin’ dan kelihatan bebas duri. “Alhamdulillah, saya lega. Orang tak boleh panggil durian botak satu khabar angin lagi,” kata Maisin, Ketua Pemeriksaan dan Perakuan Benih wilayah barat Nusa Tenggara. Tanpa ‘perisai’ tajam, durian ini lebih mudah dibuka. Menurut Maisin, ia mempunyai rasa yang sama, bahkan lebih manis berbanding durian yang lain, tetap...