Categories: Luar NegaraSemasa

Tular Foto Ayah Ada 4 Anak Kecil Mahu Jual Buah Pinggang Kerana Kesempitan Hidup

Menjual buah pinggang demi kelangsungan hidup ketika pandemik COVID-19 adalah keputusan tragis yang dibuat oleh seorang lelaki dari Klaten, Jawa, Indonesia.

Lelaki berkenaan, Frans Larry Oktavianus tekad mahu berbuat demikian kerana atas desakan hidup setelah diberhentikan kerja, lapor portal Detik.

Tindakan luar jangkaan itu bukan sahaja menggemparkan seluruh penduduk kampung Dusun Karangsem, Ngering Jogonalan, malah ahli keluarganya cuma diberitahu bahawa dia hanya mahu ke Semarang.

“Kelmarin pagi, dia bersama isteri pergi ke Semarang, tapi cuma mahu ke sana sahajalah,” kata ketua penduduk, Heru Utomo kepada pemberita Detik di balai kampung pada Ahad.

Difahamkan, Larry berjalan kaki dari rumah ke rumah sehingga ke Semarang untuk menjual buah pinggangnya kerana mahu menanggung kos keperluan hidup, perubatan, persekolahan anak dan hutang-hutang.

“Anaknya ada empat orang, semuanya masih kecil. Ada yang bayi dan paling tua di sekolah menengah, tingkatan tiga.

“Larry bukan orang sini. Dia berasal dari Jakarta namun berkahwin dengan wanita dari sini, lalu terus bermukim di sini bersama keluarganya.

“Asalnya dia bekerja sebagai pencuci kenderaan di sebuah bengkel di Jakarta manakala isterinya pula suri rumah,” jelas Heru berkenaan lelaki itu yang kini telah diberhentikan kerja.

Mengulas lanjut, menurut Heru, masalah Larry sudah diketahui oleh pihak kerajaan dan bantuan seperti Kartu Indonesia Sihat (KIS) serta Program Keluarga Harapan (PKH) juga turut dimohonkan.

“”KIS memang belum (dapat) sebab pindah KTP sini belum lama, baru tiga bulan yang lalu. Tapi sudah kita usulkan,” tambahnya.

Sumber: Detik News

bhh

Share
Published by
bhh

Recent Posts

Muhyiddin Gesa NAM Bantu Negara-Negara kecil Perangi COVID-19

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin malam ini menggesa Pergerakan Negara-Negara Berkecuali (NAM) membantu negara-negara…

9 months ago

Anak Tunggu Makanan, Wanita Di Kenya Terpaksa Pura-Pura Masak Batu Hingga Anaknya Tertidur

Ibu daripada 8 orang anak memasak batu kononnya menggantikan makanan dengan harapan mereka akan tertidur…

9 months ago

“Saya Takkan Main Telefon Semasa Cas Lagi,” Gadis Gemas ‘Handphone’ Meletup Di Sebelahnya

Telefon bimbit sememangnya merupakan peralatan yang agak penting dalam kehidupan seharian kita. Mana tidaknya, pelbagai…

9 months ago

Pembukaan Semula Sempadan: Singapura Mungkin Bermula Secara Kecil Dan Selektif

Bagi pembukaan semula mana-mana sempadannya, Singapura mungkin akan bermula secara kecil dan selektif, demikian menurut…

9 months ago

Pemakaian Penutup Hidung Dan Mulut Amat Digalakkan Di Kawasan Awam Dan Sesak – KKM

Pemakaian penutup hidung dan mulut sangat digalakkan dalam kalangan rakyat terutama bagi mereka yang berada di…

9 months ago

Lahir Dalam Keluarga Penuh Seni, Gadis Ambil Masa 9 Tahun Dalami Ilmu Lukisan

Bukan mudah untuk mengetahui minat sebenar dalam diri masing-masing. Setiap orang mempunyai pelbagai potensi yang…

9 months ago