(Video) Bayi Trauma Ditarik, Diseret ‘Topeng Monyet’

Topeng monyet adalah kesenian tradisional yang dikenal di pelbagai daerah di Indonesia. Pertunjukan topeng monyet juga dapat dijumpai di India, Pakistan, Thailand, Vietnam, Tiongkok, Kamboja, Jepang, dan Korea.

Jenis kesenian ini melibatkan seorang pawang yang melatih monyetnya untuk melakukan berbagai aktiviti yang meniru tingkah laku manusia, misalnya mengenakan pakaian, berdandan dan berbelanja.

Tular satu video di media sosial menunjukkan seorang kanak-kanak telah ditarik dan diseret oleh seekor topeng monyet.

Pun begitu, monyet yang menyerang kanak-kanak tersebut dikatakan bukan monyet yang liar tetapi monyet yang telah dilatih dan digunakan sebagai pertunjukan jalanan.

Menurut Sahabatsurga, video tersebut dirakam oleh salah seorang penduduk kampung di Tanjung Sari, Sukomanunggal, Surabaya Barat, Indonesia dan berlaku pada 2 Mei yang lepas.

Sebelum insiden itu berlaku, terdapat sekumpulan kanak-kanak berada dekat dengan pertunjukan monyet tersebut diadakan. Jika dilihat, monyet tersebut sedang membuat pertunjukan dengan menggunakan motosikal kecil dan bergerak ke arah kumpulan kanak-kanak terbabit.

Monyet itu secara tiba-tiba menarik salah seorang kanak-kanak yang sedang duduk diatas sebuah kerusi dan kemudian mengheretnya di atas jalan sebelum dihalang oleh penduduk di kawasan itu.

Difahamkan bahawa kanak-kanak terbabit mengalami trauma dan pertunjukan monyet tidak dibenarkan masuk ke kawasan kampung itu. Insiden tersebut juga telah diselesaikan secara baik.

Gambar: Sahahbatsurga
Gambar: Sahahbatsurga
Gambar: Sahahbatsurga
View this post on Instagram

Petik Hikmahnya, Harap menjaga anak balita kita dengan baik saat menonton atraksi topeng moyet. Seorang Netizen membagikan kejadian di rumahnya untuk dijadikan pelajaran bagi kita semua. 2 Mei 2020 di Tanjung Sari, Sukomanunggal, Surabaya Barat Infonya anak balita tersebut mengalami trauma, atraksi topeng monyet kini tidak boleh lagi masuk kampung tersebut dan kejadian tersebut sudah diselesaikan secara kekeluargaan. . From : Anggriawan Kurnia Panca Putra I fb . . . #PetikHikmahnya @sahabatsurga __________________________

A post shared by Sahabatsurga (@sahabatsurga) on

Sumber: Sahabatsurga

bhh

Share
Published by
bhh

Recent Posts

Muhyiddin Gesa NAM Bantu Negara-Negara kecil Perangi COVID-19

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin malam ini menggesa Pergerakan Negara-Negara Berkecuali (NAM) membantu negara-negara…

9 months ago

Anak Tunggu Makanan, Wanita Di Kenya Terpaksa Pura-Pura Masak Batu Hingga Anaknya Tertidur

Ibu daripada 8 orang anak memasak batu kononnya menggantikan makanan dengan harapan mereka akan tertidur…

9 months ago

“Saya Takkan Main Telefon Semasa Cas Lagi,” Gadis Gemas ‘Handphone’ Meletup Di Sebelahnya

Telefon bimbit sememangnya merupakan peralatan yang agak penting dalam kehidupan seharian kita. Mana tidaknya, pelbagai…

9 months ago

Pembukaan Semula Sempadan: Singapura Mungkin Bermula Secara Kecil Dan Selektif

Bagi pembukaan semula mana-mana sempadannya, Singapura mungkin akan bermula secara kecil dan selektif, demikian menurut…

9 months ago

Pemakaian Penutup Hidung Dan Mulut Amat Digalakkan Di Kawasan Awam Dan Sesak – KKM

Pemakaian penutup hidung dan mulut sangat digalakkan dalam kalangan rakyat terutama bagi mereka yang berada di…

9 months ago

Lahir Dalam Keluarga Penuh Seni, Gadis Ambil Masa 9 Tahun Dalami Ilmu Lukisan

Bukan mudah untuk mengetahui minat sebenar dalam diri masing-masing. Setiap orang mempunyai pelbagai potensi yang…

9 months ago